Hammertæer


Hammertæer er når tæerne bøjer sammen i det midterste led på tåen, således at leddet bøjer opad.


Årsag: Hammertæer opstår ofte i forbindelse med, at man bruger sko uden fast hælkappe, hvorved tæerne forsøger at holde skoene på, ved at krumme tæerne(gribe fat). Denne krumning kan efterhånden bliver permanent. Også sko med hælrem gør, at man krummer tæerne, fordi skoen ikke er stabil nok. En anden årsag er, at nr. 2 tå er længere end storetåen, og da man hyppigst måler skoens længde efter storetåen, så må 2. tåen bøje sig, for at kunne være i skoen.

Til at begynde med er hammertåen mobil - dvs. at man kan strække den ud med fingrene. Hvis man ikke gør noget ved tilstanden på dette stadie, vil tåen med tiden blive stiv og der kan opstå gener. Hammertæer kan også være en følge af nedsunken forfod.


Gener: Der kan opstå hård hud og ligtorne ovenpå leddet, hvilket skyldes, at leddet presses op mod skoens overlæder.

Neglen kan fortykke. Det kan skyldes at neglen rammer jorden under gang eller at neglen presses op mod skoens overlæder, det deraf kommende tryk fortykker neglen. Der kan komme hård hud og ligtorne på spidsen af tåen, fordi den går ned i jorden i stedet for at pege ligeud.


Behandling: Det vigtigste er at skifte de sko ud, der er årsag til problemet. Hvis du har en hammertå der er mobil, kan du hver dag sørge for at strække tåen ud og lave fodgymnastik.

I øvrigt vil et indlæg være gavnligt og en aflastning vil kunne fjerne evt. smerter.

Hvis tåen er blevet stiv og du har gener af den, så kan der ligeledes fremstilles en aflastning.


Blød ligtorn


Der kan opstå ligtorne mellem tæerne.

Da tæerne ligger tæt sammen, opstår der øget varme og fugt mellem tæerne. Ligtorne mellem tæerne ligner derfor ikke ligtorne andre steder på foden, men vil ofte være blød og sej i konsistensen med en let hvid kant omkring et mørkere område. Deraf navnet "blød ligtorn".

Ligtornen mellem tæerne er grundlæggende ikke anderledes end en almindelig hård ligtorn, og kan også have et lag af hård hud ovenpå.


Årsag: Ligtornen opstår som følge af tryk, der medfører, at tæernes knogler presses mod hinanden, oftest pga. for smalt fodtøj.


Behandling og forebyggelse: Jeg fjerner ligtornen og fremstiller om nødvendigt en aflastning, så trykket fjernes fra det pågældende sted.

For at ligtornen ikke skal komme igen, bør man anvende fodtøj med en større bredde over tæerne.


Indadbøjet storetå


Når storetåen peger ind mod 2. tåen.

Dette kan medfører en knyst på siden af foden. Det er en tilstand, som tit giver problemer i form af hård hud og ligtorne på knysten, samt en nedgroet negl på storetåen.


Årsag: Fodtøj. Hos nogle mennesker opstår tilstanden lettere end hos andre, men uanset hvor hurtigt eller langsomt tilstanden opstår, så skyldes det for smalt fodtøj.


Behandling: Jeg fjerner evt. hård hud, ligtorne samt fremstiller aflastninger, så tåen kommer ud på plads - hvis den er mobil. Ved en mobil indadbøjet storetå ses gode resultater, hvis der laves fodøvelser dagligt og der benyttes aflastninger.

Behandlingen er dog kun effektiv, hvis der samtidig ses kritisk på fodtøjet. Jeg kan vejlede dig i valg af fodtøj og fodøvelser, der får tåens muskler til at arbejde effektivt igen.


Opløst / ødelagt hud


Ofte er der ikke tale om svamp mellem tæerne, men at huden ganske enkelt er ødelagt af for meget varme og fugt i mellem tæerne.

Årsag Skyldes ofte for smalt fodtøj, lavet af ikke åndbart materiale.

Fejlstillinger hvor tæerne ”bøjer” sig ind mod hinanden, dette gør at tæerne bliver klemt sammen og at der derfor ikke kommer luft derind.


Behandlingen: Hvis tæerne ”bøjer” sig ind mod hinanden, kan jeg fremstille en aflastning, der tvinger tæerne fra hinanden.

Det er vigtigt at holde tå mellemrummene tørre og fri for løs hud.

Benyt fodtøj hvor varme og fugt kan trænge ud og hvor der er en god bredde og højde ved tæerne. Om sommeren kan benyttes sandaler, der er åbne ved tæerne.


Copyright @ All Rights Reserved