Hård hud: Er hudens naturlige måde at beskytte sig på.

Ved længerevarende tryk på fødderne (fra fx for smalt fodtøj) eller hvis der opstår friktion, kvitterer huden med opbygning af hård hud.

Det kan også være et symptom fra en anden sygdom.


Årsag: Overbelastning af huden er den væsentligste årsag til dannelsen af hård hud. Dette kan bl.a. skyldes en nedsat tykkelse af det stødabsorberende væv under foden, gang på et hårdt underlag (betongulv), overvægt, benyttelsen af træsko eller at der benyttes fodtøj der ikke er fikseret godt nok på foden.


Behandling og forebyggelse: Hård hud skal fjernes regelmæssigt, da det øger risikoen for revner i huden og dermed giver grobund for bakterievækst.

Det er ikke tilrådeligt at slibe den hårde hud af, da dette skaber yderligere friktion på huden med det resultat, at huden fortykker sig yderligere.


Lad en professionel klare problemet.


Desuden skal man gennemgå sit fodtøj. Har skoen den rette størrelse? Er den fikseres godt på foden? Det anbefales at benytte fodtøj med en stødabsorberende sål, samt fast hælkappe. Et stødabsorberende hælindlæg kan også være en mulighed.


Ligtorne: Viser sig ved ømhed/smerter i det udsatte område.

Ligtorne er hård hud der går dybt ned i huden og trykker på nervespidserne.


Årsag: Ligtorne opstår pga. et for stort tryk på et lille afgrænset område. De skyldes som regel brug af uegnet fodtøjet eller fejlstillinger på foden.


Behandling: Jeg fjerner ligtornen og der kan evt. fremstiller en aflastning.


Fodsvamp


Der kan forekomme hudsvamp mellem tæerne, hvilket viser sig i form af ødelagt og løs hud med mulige revner i tåmellemrummet. Der kan opstå kløe og en prikkende fornemmelse.


Årsag: Snævert og ikke åndbart fodtøj, medfører øget varme og fugt mellem tæerne. Det giver svampen de absolut bedste vækstbetingelser.

Behandles hudsvampen ikke, kan den brede sig til den omliggende hud, samt til neglen. Huden bliver derved ødelagt, kan revne og kan ikke modstå udefra kommende påvirkninger.


Behandling og forebyggelse: Er der mistanke om hudsvamp, bør man opsøge sin læge og få foretaget en podning af huden. Er der tale om svamp, kan man købe et svampemiddel i håndkøb på apoteket, hvilket hjælper i løbet af ganske kort tid.

Har man meget varme fødder og fugt mellem tæerne, kan man forebygge nyt svampeangreb ved omhyggeligt at holde tåmellemrummene tørre og fri for løs hud.

Fodtøjet spiller også en vigtig rolle. Benyt fodtøj hvor varme og fugt kan trænge ud og hvor der er en god bredde og højde ved tæerne. Om sommeren kan benyttes sandaler, der er åbne ved tæerne.


Fodvorter


Er en virus infektion i huden som smitter ved direkte eller indirekte kontakt, fx via gulve i sportshaller og svømmehaller.

65 % af vorterne forsvinder af sig selv i løbet af ca. 2 år, men nogle enkelte kan blive i årevis.


Behandling: Den hårde hud omkring vorten beskæres og der kan evt. toucheres med et ”vortemiddel”.

Hvis vorten gør ondt kan der laves en aflastning, så der ikke er direkte tryk ned på vorten.


Psoriasis


Psoriasis er en sygdom, der både kan angribe huden og neglene.

Sidder det i neglene, kan de blive mere eller mindre fortykkede. Denne fortykkelse kan være meget generende.

På fødderne kan huden blive fortykket og være skællende.


Behandling: I neglen – her vil jeg sliber neglene ned.

I huden - her vil jeg fjerne den overskydende hud, så huden bliver mere jævn og mindsker risikoen for revner i huden.


Copyright @ All Rights Reserved